Saffraan
Saffraan is een specerij met een aangenaam aroma dat doet denken aan honing met een iets bittere hemelse smaak, dat gewonnen wordt uit de saffraan krokus (Crocus sativus). De draadjes zijn ontzettend kostbaar en geven tal van gerechten niet enkel een subtiele smaak, maar ook een prachtige kleur. De crocus sativus is geen gewone herfstbloeiende crocus, want de stijlen en stempels zijn ’s wereld duurste specerij genaamd Saffraan. De plant heeft een intens geurende, diep paarse bloem waaruit de grote fel rode 3 stempels hangen. Na het oogsten worden de bloembladen handmatig gescheiden van de stijlen en stempels. Dit is het arbeidsintensiefste gedeelte waar veel geduld voor nodig is. Voor het oogsten van 1 kg saffraan zijn er ongeveer ca. 150.000 tot 200.000 bloemen voor nodig. Nadat de bloembladen verwijderd zijn wordt de saffraan op een natuurlijke wijze gedroogd. Tijdens het droogproces verliest een stamper ongeveer 80 % van z’n vocht. Dit is om de houdbaarheid te verlengen en de kleur, geur en smaak te intensiveren.